top of page

Verbroken belofte

Bijgewerkt op: 21 jul. 2023

Rituelen, ons leven staat er bol van. Vele rituelen beseffen we ons niet eens, ik denk hierbij aan dagelijkse handelingen die je houvast en structuur aan de dag geven. Bijzondere rituelen voor een feestelijke gebeurtenis daar is vaak aandacht genoeg voor. Vaak is niets te gek, geld speelt (soms) geen rol en de ‘hele wereld’ mag het weten dat er een mooie gebeurtenis aanstaande is. Hoe gaan wij om met markeringspunten in het leven in moeilijke situaties? Bij uitvaarten zijn er van oudsher veel tradities, symbolen en rituelen. De laatste jaren is er door de ontkerkelijking opnieuw aandacht nodig om te kijken naar rituelen die aansluiten bij de overledene en diens familie. Maar er zijn nog zoveel meer situaties in het leven die een duidelijk markeringspunt zijn, er is een vóór en een ná deze ingrijpende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld bij een scheiding. Toen er getrouwd werd, stond de huwelijksdag vol van rituelen en symbolen.

Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan; het om de vinger schuiven van de trouwring bij de partner, het samen aansnijden van de bruidstaart, het weggegeven worden door de vader of een ander belangrijk persoon, de openingsdans etc., etc.

En dan staan de zaken er ‘opeens’ anders voor. Een vorm van rouw dient zich aan.

Twee levens, die ooit in de echt verbonden zijn, passen niet meer samen in het huwelijk, een scheiding volgt. Ook dan is het goed om met een ritueel elkaar los te laten. Rouwhout kan hierbij helpen met een Rouwarbeid sessie op maat.


Het volgende ritueel kan daarbij helpen en verzorg ik graag.

Het helpt om de overstap naar een nieuwe fase te maken.

Scheidingsritueel:

We beginnen met het aansteken van twee kaarsen, ieder één. Je benoemt daarbij wat de ander aan je leven heeft toegevoegd en wat je als positieve herinnering aan jullie huwelijk, mee wilt nemen je verdere leven in.

Vervolgens gaan jullie om de beurt de naam van je ex-partner op deze kaarsenstandaard branden. Dit kan in stilte, ik kan 'jullie' muziek opzetten of jullie gebruiken deze tijd om nog mooie waardevolle herinneringen aan jullie tijd samen op te halen.

Als beide namen op de dubbele kaarsenstandaard gebrand zijn is het tijd om de spreekwoordelijke drempel over te gaan. Het moment is aangebroken om elkaar los te laten. Dit symboliseren jullie door samen de kaarsenstandaard door te zagen. Is het blokje in tweeën gezaagd, dan geeft ieder het kaarsenstandaardje aan de ander, waarbij jullie je eigen naam in handen hebben. Daarbij mag een toekomstwens voor de ander uitgesproken worden.

De gezaagde kant blijft ruw, zo zal het ook voelen. Je nieuwe toekomst alleen is nog vreemd, het zal je hier en daar nog een splintertje kunnen laten voelen. Het staat symbool voor de tijd dat jullie samen waren. Vanaf dit moment gaat ieder zijn eigen weg bewandelen.


Ik begeleid stellen hierin en ben op de achtergrond aanwezig. Het is hun proces van loslaten en stap naar de nieuwe toekomst, ieder voor zich.

Door deze handelingen, gepaard met mooie herinneringen en uitspraken, wordt de overgang duidelijk gemarkeerd. Dit zal helpen in het stukje rouw dat ook een scheiding met zich meebrengt. Rouwen kent vele vormen en iedereen rouwt anders. Daarom bied ik maatwerk en wil ik de rituelen persoonlijk maken. Dit kan door diverse werkvormen aan te bieden zodat er een creatieve rouwworkshop op maat geleverd wordt. Dit ritueel kan bij Rouwhout in de Alblasserwaard in mijn woonplaats Groot-Ammers plaatsvinden, en kan ik ook verzorgen op locatie.

Ook als het niet meer lukt om dit samen te doen kan ik een ritueel met één van de partners vormgeven, zodat de overstap naar de nieuwe werkelijkheid bewust kan worden gemaakt.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page